MK grupa izlazi na berzu 2012?

Bez autora
Oct 03 2011

Predsednik i vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da ta kompanija planira izlazak na Londonsku berzu u 2012. godini. Ponovo se spremaju za izlazak na berzu 2012, između marta i maja, ne očekuju toliko veliko interesovanje, opet zbog krize, ali plan je da prikupe između 250 miliona i 300 miliona evra. Za tako nešto potrebno je da se objavi inicijalna javna ponuda (initial public offering- IPO), čime preduzeće iz nekog od zatvorenih oblika prelazi u javno, otvoreno akcionarsko društvo. U MK grupi su kazali da bi Londonska berza bila najlogičniji izbor za berzansko pojavljivanje kompanije koja bi obuhvatila sve segmente poslovanja MK grupe. Ta kompanija je već 2007. bila spremna za izlazak na berzu, ali je te planove osujetila velika globalna ekonomska i finansijska kriza. Tada je bio plan da prikupe između 300 miliona i 400 miliona evra, a da oko 65 odsto prikupljenih sredstava ulože u Ukrajini. Ta prostana istočnoevropska zemlja zauzima bitno mesto u svim biznis planovima “MK grupe”.

MK grupa izlazi na berzu 2012?Predsednik i vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da ta kompanija planira izlazak na Londonsku berzu u 2012. godini.

“Ponovo se spremamo za izlazak na berzu 2012, između marta i maja, ne očekujemo toliko veliko interesovanje, opet zbog krize, ali plan je da prikupimo između 250 miliona i 300 miliona evra”, kazao je Kostić novinarima.

Za tako nešto potrebno je da se objavi inicijalna javna ponuda (initial public offering- IPO), čime preduzeće iz nekog od zatvorenih oblika prelazi u javno, otvoreno akcionarsko društvo.

U MK grupi su kazali da bi Londonska berza bila najlogičniji izbor za berzansko pojavljivanje kompanije koja bi obuhvatila sve segmente poslovanja MK grupe.

Kako je Kostić objasnio, ta kompanija je već 2007. bila spremna za izlazak na berzu, ali je te planove osujetila velika globalna ekonomska i finansijska kriza.

“Tada je bio plan da prikupimo između 300 miliona i 400 miliona evra, a da oko 65 odsto prikupljenih sredstava uložimo u Ukrajini”, naveo je Kostić, dodajući da ta prostana istočnoevropska zemlja zauzima bitno mesto u svim biznis planovima “MK grupe”.

Kostić, koji je krajem ove sedmice u Jagotinu u Kijevskoj oblasti otvorio najveći silos u toj zemlji u koji je “MK grupa” investirala 20 miliona dolara, naglasio je da je Ukrajina ponovo jedan od “njihovih glavnih targeta”, te da je planirano da 70 odsto novca prikupljenog na berzi bude uložen u tu zemlju.

Kompanija "Agro Invest Ukrajina", članica "MK grupe", prema podacima za 2011, obrađuje oko 40.000 hektara u Ukrajini, a planirano je da ta površina bude povećana na 120.000 hektara i da se izgradi fabrika za proizvodnju skroba, maltoznog fruktoznog sirupa, etanola i drugih proizoda baziranih na hidrolizi skroba, kazali su u toj kompaniji. Ukrajina je tržište od 46 miliona stanovnika i ima 42 miliona hektara vrlo kvalitetne zemlje.

"MK Grupa" je za pet godina poslovanja u Ukrajini u tu zemlju uložila ukupno 50 miliona dolara, a prema rečima Kostića, ukoliko bude ukinut moratorijum na prodaju zemljišta u toj državi, spreman je da u prvoj godini nakon toga uloži tamo od 100 do 150 miliona dolara.

Poslovni sistem MK grupe obuhvata 35 povezanih preduzeća koja posluju u oblasti poljoprivrede,trgovine, turizma, informacionih tehnologija, upravljanja nekretninama, finansija i obnovljivih izvora energije. U okviru MK grupe posluje i kompanija Sunoko, koja sa četiri fabrike secera u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču, proizvodi 250.000 tona šećera godišnje odnosno više od polovine proivodnje u Srbiji.

Sunoko se sa bugarskim Liteks komercom (Litex Commerce) plasirao u drugi krug nadmetanja za kupovinu 82,3 odsto udela u grčkom proivodjaču šećera Helenik šugar (Hellenic Sugar).

Kompanija Agro invest, članica MK grupe, trenutno u Ukrajini obradjuje oko 40.000 hektara njiva na kojima će ove godine proizvesti oko 100.000 tona kukuruza i pšenice. Za skladištenje tih žitarica izgradjen je moderan silos, kapačiteta 113.000 tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik